Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Τα πλαίσια μιας κυψέλης Warre

Στην κυψέλη Warre μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ τεσσάρων τύπων  πλαισίων ανάλογα με το είδος ή τον τύπο μελισσοκομίας που επιθυμούμε να ασκήσουμε ( φυσική , βιολογική ή εντατική μελισσοκομία)  και το επίπεδο μελισσοκομικών γνώσεων που διαθέτουμε ( αρχάριος , έμπειρος ή επαγγελματίας μελισσοκόμος ) .

Αυτή η πολυμορφία πλαισίων είναι η μόνη αλλαγή που έχει υποστεί η πρωτότυπη σχεδίαση της κυψέλης από τον Warre στο πέρασμα των ετών.

Όποιoν τύπο πλαισίου κι αν επιλέξουμε από τους παρακάτω (εκτός του τετάρτου ) θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μόνο μια λωρίδα κεριού στην υποδοχή του κηρηθροφορέα προκειμένου οι μέλισσες να χτίσουν μόνες τους φυσική κηρήθρα σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

 Τα πλαίσια αυτά δεν μπορούν να τρυγηθούν σε μελιτοεξαγωγέα , η εξαγωγή του μελιού γίνετε με σύνθλιψη των κηρηθρών αρα οι κηρήθρες δεν επαναχρησιμοποιούνται στην συνέχεια .

Απλός κηρηθροφορέας ( Top Bars )
H κυψέλη Warre σχεδιάστηκε αρχικά να φέρει κηρηθροφορείς κι όχι τετράγωνα πλαίσια με την μορφή που γνωρίζουμε από την Langstroth , ως ο απόλυτα φυσικός τρόπος ανάπτυξης των κηρηθρών .
Η επιλογή αυτή από τον σχεδιαστή αποσκοπούσε κυρίως στην μη επαναχρησιμοποίηση των κηρηθρών  μετά την συγκομιδή του μελιού που γίνετε με σύνθλιψη  τους  και στην αποτροπή επιθεώρησης της αποικίας με την ανάσυρση και εξαγωγή των πλαισίων από την κυψέλη .

 Ένας τρόπος  θωράκισης  των αρχών διαχείρισης .  




 Αν σε έναν όροφο κυψέλης Warre τοποθετήσουμε μόνο οχτώ κηρηθροφορείς οι μέλισσες θα ξεκινήσουν  από αυτούς το χτίσιμο των κηρηθρών τους με κατεύθυνση προς τα κάτω αλλά θα στηρίξουν αυτές στις εσωτερικές πλαϊνές πλευρές του ορόφου για να αντέξουν το βάρος του μελιού και του γόνου που θα τοποθετηθούν σε αυτές . 



Η στήριξη των κηρηθρών στα πλαϊνά του ορόφου καθιστά αδύνατη την εξαγωγή τους από αυτόν χωρίς την μερική καταστροφή τους , αποτρέποντας τον μελισσοκόμο να το πράξει , αφήνοντας έτσι την αποικία ,  στην ησυχία της .

Η χρήση κηρηθροφορέων προτείνεται στην άσκηση φυσικής και βιολογικής μελισσοκομίας αλλά έχει τα παρακάτω μειονεκτήματα:

*Δύσκολο για έναν νέο και άπειρο μελισσοκόμο να κατανοήσει την λειτουργία της αποικίας και τον κύκλο ζωής της μέλισσας χωρίς ελάχιστες έστω επιθεωρήσεις.

*Ίσως δυσκολότερη η διαπίστωση και αντιμετώπιση  ασθενειών και παρασίτων .

*Ίσως δημιουργηθούν αποκολλήσεις κηρηθρών από τους κηρηθροφορείς κατά τις μεταφορές και τα δυνατά τραντάγματα .


Πλαίσιο με ορθοστάτες  


Το πλαίσιο με κηρηθροφορέα και δύο ορθοστάτες είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται προκειμένου τα πλαϊνά της κηρήθρας να στηριχθούν στους ορθοστάτες κι όχι στα εσωτερικά πλαϊνά της κυψέλης .



 Με την πρακτική αυτή μπορούμε , με προσοχή , να ανασύρουμε τα πλαίσια και να επιθεωρήσουμε την αποικία όταν χρειαστεί . Όταν προστεθεί όροφος , πιθανά οι μέλισσες να κολλήσουν τις κηρήθρες του επάνω ορόφου στους κηρηθροφορείς του κάτω ορόφου καθώς αναπτύσσεται η αποικία  .

Η ευθραυστότητα της κυψέλης παραμένει , σε μικρότερο βαθμό , η συλλογή μελιού εξακολουθεί να γίνεται με σύνθλιψη των κηρηθρών .




Τετράγωνο πλαίσιο 


Το τετράγωνο πλαίσιο Warre έχει  την μορφή του πλαισίου που γνωρίζουμε από την κυψέλη Langstroth . Στο πλαίσιο αυτό η κηρήθρα που θα κατασκευάσει η αποικία θα έχει όρια προς όλες τις κατευθύνσεις , άρα καλύτερη στήριξη στο πλαίσιο από τους  δύο προηγούμενους τύπους πλαισίων. 




Με το πλαίσιο αυτό μπορούμε ευκολότερα ακόμα να επέμβουμε στην αποικία ( πάντα με προσοχή) , ο τρύγος θα γίνει και πάλι με σύνθλιψη.

Η χρήση αυτού του πλαισίου είναι πιο διαδεδομένη και πολύ πιο προσιτή σε μελισσοκόμους με μικρή ή καθόλου εμπειρία .



                            

Τετράγωνο ενσύρματο πλαίσιο  


Η μορφή και η χρήση αυτού του πλαισίου είναι όμοια με τα πλαίσια της Langstroth και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  οριζόντια σύρματα και φύλλο κεριού του εμπορίου  σαν βάση , με τις ανάλογες επιπτώσεις .




  Η συλλογή του μελιού μπορεί να γίνει με φυγοκέντριση και το πλαίσιο να επαναχρησιμοποιηθεί . 




Ίσως είναι καταλληλότερο για εντατική μελισσοκομία από έμπειρους μελισσοκόμους που επιθυμούν να δοκιμάσουν την χρήση μικρότερων κυψελών .







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου