Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ο κύκλος ζωής μιας αποικίας μελισσών σε μια κυψέλη Warre



Το φθινόπωρο, μια αποικία που είναι εγκατεστημένη σε κυψέλη Warre και προετοιμάζετε από τον μελισσοκόμο να διαβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα , συνήθως καταλαμβάνει δύο ορόφους. Ο  κάτω όροφος θα είναι η γονοφωλιά της αποικίας και ο επάνω όροφος θα είναι γεμάτος προμήθειες με τις οποίες θα τρέφετε η αποικία κατά την διάρκεια του χειμώνα.



 Αρχές της άνοιξης , ανάλογα με την ένταση του χειμώνα αλλά και την γεωγραφική θέση που είναι τοποθετημένη η αποικία , ίσως η γονοφωλιά να έχει μεταφερθεί και να εκτείνεται μεταξύ των δύο ορόφων ή να έχει μεταφερθεί όλη στον δεύτερο όροφο , με τον πρώτο όροφο να περιέχει μόνο άδεια κτισμένη κηρήθρα.

               

 Όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν η μέρα κι η μέση ημερήσια  θερμοκρασία , θα κάνουν την εμφάνιση τους  οι πρώτες γύρες και το πρώτο νέκταρ , τοτε οι μέλισσες αρχίζουν να δραστηριοποιούνται σιγά σιγά . Η έκταση του γόνου αρχίζει να μεγαλώνει και να καταλαμβάνει την άδεια κηρήθρα στον κάτω όροφο που ίσως εγκαταλείφθηκε τον χειμώνα , όπως θα έκανε μια αποικία μελισσών στο κοίλωμα ενός δένδρου .



Την στιγμή εκείνη θα πρέπει να προστεθεί από τον μελισσοκόμο ένας επιπλέον όροφος στην κυψέλη , κάτω από τους δύο προηγούμενους.


Η αποικία όταν αισθανθεί πως χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί περαιτέρω , θα χτίσει και θα αποικίσει τον όροφο που βρίσκετε από κάτω της και ο μελισσοκόμος θα πρέπει να τοποθετήσει ακόμα έναν όροφο με άκτιστα πλαίσια πιο κάτω.






















Στην κορύφωση της ανάπτυξης της αποικίας ( προς το τέλος  της άνοιξης) η έκταση του γόνου θα καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκταση των κηρηθρών στην κυψέλη . Όσο η αποικία επεκτείνεται και καταλαμβάνει νέες φρεσκοκτισμένες κηρήθρες στο κάτω μέρος της κυψέλης , στους επάνω ορόφους ( σε αυτούς με το περσινό κερί στους οποίους η αποικία ξεχειμώνιασε ) συγκεντρώνεται το μέλι , οι προμήθειες της αποικίας .

Με το τέλος της άνοιξης και τον ερχομό του θέρους , υπάρχει στην φύση πολλών περιοχών της πατρίδας μας η μεγαλύτερη σε ένταση νεκταροέκκριση του έτους . Οι μέλισσες τότε ασχολούνται εντατικά με την συλλογή νέκταρος και την μετατροπή του σε μέλι , μειώνοντας την περιποίηση και την έκταση του γόνου. 
























 Στο μέσο του θέρους πολλές μέλισσες που εργάστηκαν εντατικά το προηγούμενο διάστημα συλλέγοντας και αποθηκεύοντας μέλι  θα πεθάνουν και  λόγο της μείωσης της έκτασης του γόνου δεν θα αντικατασταθούν αριθμητικά από νεότερες, ο πληθυσμός ελαττώνεται  και θα ελαττωθεί ακόμα περισσότερο όσο κατά την διάρκεια των θερινών μηνών  δεν έρχονται στην αποικία γύρη και νέκταρ.  

 Η γονοφωλιά ( η καρδιά της αποικίας ) έχει πλέον μεταφερθεί στους κάτω ορόφους με αποτέλεσμα οι επάνω όροφοι με το μέλι να μην έχουν σχεδόν καθόλου μέλισσες.

 Αυτή είναι χρονικά κι η στιγμή που ο μελισσοκόμος μπορεί να λάβει από την αποικία το περίσσευμα της σε μέλι.




Ο μελισσοκόμος θα λάβει από την κυψέλη ολόκληρους ορόφους με μέλι , αφήνοντας στην αποικία αρκετό για την επιβίωσή της , χωρίς να επιλέξει πλαίσια .

 Με τον χειρισμό αυτόν η κυψέλη θα μικρύνει σε όγκο και η αποικία θα συγκεντρωθεί στους κάτω ορόφους με τις γεννήσεις και τις προμήθειες της , σε κηρήθρες που χτίστηκαν την χρονιά αυτή.



Η αποικία δεν θα ενοχληθεί από τον μελισσοκόμο έως την ερχόμενη άνοιξη που αυτός  θα βοηθήσει και πάλι  στην διεύρυνση της με την προσθήκη ορόφων στην κυψέλη της .

Με τακτικές επισκέψεις , π.χ. ανα δεκαπενθήμερο , από τον μελισσοκόμο στο χώρο του μελισσοκομείου θα ελεγχθεί η σταθερότητα της κυψέλης (λόγο ανέμων) , η ύπαρξη νερού για τις μέλισσες και με παρατήρηση της εισόδου της κυψέλης η κατάσταση της αποικίας .

Μόνο αν προκύψει κάτι ανησυχητικό από την παρατήρηση της εισόδου , ο μελισσοκόμος θα προχωρήσει στην επιθεώρηση της κυψέλης και σε μία ημέρα κατάλληλη, με ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλή για την εποχή θερμοκρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου