Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

H ζωή της αποικίας μελισσών στην φύση



Η ζωή μιας αποικίας μελισσών είναι απόλυτα εξαρτημένη από την χλωρίδα, τα λουλούδια και τα δέντρα , της περιοχής στην οποία είναι εγκατεστημένη . Ως αποτέλεσμα , ο κύκλος ζωής της αποικίας στην φύση ακολουθεί τον κύκλο ζωής των ανθισμένων φυτών στο περιβάλλον της.  Η ανάπτυξη και η μακροβιότητα της  εξαρτάται από τις πηγές γύρης , νέκταρος και νερού που βρίσκονται κοντά της
.
Η μέλισσα είναι έντομο που αγαπά την ζέστη, εργάζεται στο σκοτάδι, επικοινωνεί με οσμές ( φερομόνες ) και ευδοκιμεί κυρίως σε εύκρατα  κλίματα .  Στο κέντρο της φωλιάς της , εκεί που βρίσκονται τα μωρά της αποικίας , ο γόνος , η θερμοκρασία διατηρείτε σταθερή μεταξύ 36ο και 38Ο C

Η αποικία ρυθμίζει την θερμοκρασία στην περιοχής με τις γεννήσεις (γονοφωλιά)  καταναλώνοντας ενέργεια (τροφή). Οι μέλισσες ανεβάζουν την θερμοκρασία του χώρου τρίβοντας τα κορμάκια τους η μία με την άλλη ή δροσίζουν τον χώρο μεταφέροντας νερό και κάνοντας αέρα με τα φτερά τους .  Αν δεν μπορούν να διατηρήσουν σταθερή την θερμοκρασία κυρίως στην περιοχή των γεννήσεων, οι μέλισσες  θα ελαττώσουν την έκταση του γόνου περιορίζοντας την γέννα της βασίλισσας τους .

Στην φύση η αποικία δημιουργεί την φωλιά της ανάμεσα στις κηρήθρες που χτίζει πάντα με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω , μέσα στο κοίλωμα ενός δένδρου ή ενός βράχου. 

Η γονοφωλιά είναι στο κέντρο των κηρηθρών και είναι το σημείο γύρω από το οποίο δραστηριοποιείται η αποικία . Γύρω από αυτήν οι μέλισσες τακτοποιούν τις προμήθειες τους σε νέκταρ και γύρη , ώστε αυτές να βρίσκονται κοντά στον γόνο που πρέπει να τραφεί.














  

Ο χώρος της γονοφωλιάς δεν είναι σταθερός , αλλάζει θέση κινούμενος αργά σε ύψος και 
πλάτος ανάμεσα στις κηρήθρες ανάλογα με την εποχή και την δύναμη της αποικίας .  Για τον λόγο αυτό οι κηρήθρες συχνά αλλάζουν χρήση και ανάλογα με τις ανάγκες τις αποικίας θα τοποθετηθούν σε αυτές : νέκταρ ( που όταν ωριμάσει γίνεται μέλι) , γύρη και γεννήσεις .

Μια αποικία μελισσών λειτουργεί πληθυσμιακά στην διάρκεια του έτους με τρόπο που θυμίζει την λειτουργία  του μουσικού οργάνου  ακορντεόν ,  την άνοιξη μεγαλώνει  και το χειμώνα μικραίνει.

Ανάλογα πάντα με την περιοχή που είναι εγκατεστημένη η αποικία  την άνοιξη που υπάρχει άφθονο νέκταρ και γύρη, αυτή γιγαντώνετε και φτάνει στο τέλος της άνοιξης στο μέγιστο της ανάπτυξης της 















 Οι κηρήθρες φτάνουν στο μεγαλύτερο μήκος τους και καλύπτονται από χιλιάδες μέλισσες , το μέλι καλύπτει αρκετό χώρο των κηρηθρών γύρω από την γονοφωλιά . Η έκταση του γόνου στο τέλος της άνοιξης καλύπτει τα  3/4 των κεντρικών  κηρηθρών της αποικίας.

Είναι μια συναρπαστική στιγμή στην ζωή της αποικίας με κύριο μέλημα την δημιουργία και εκτροφή νέων υγειών μελισσών που θα φροντίσουν για την επιβίωση της και την συλλογή προμηθειών για τον χειμώνα που έρχεται .

Κοντά  στο τέλος της άνοιξης και τον ερχομό του θέρους , υπάρχει στην φύση πολλών περιοχών της πατρίδας μας η μεγαλύτερη σε ένταση νεκταροέκκριση του έτους . Οι μέλισσες  ασχολούνται εντατικά με την συλλογή νέκταρος και την μετατροπή του σε μέλι , μειώνοντας την περιποίηση και την έκταση του γόνου περιορίζοντας την βασίλισσα τους . Στο μέσο του θέρους πολλές μέλισσες που εργάστηκαν εντατικά το προηγούμενο διάστημα συλλέγοντας και αποθηκεύοντας μέλι  θα πεθάνουν και  λόγο της μείωσης της έκτασης του γόνου δεν θα αντικατασταθούν αριθμητικά από νεότερες, η αποικία θα ελαττωθεί πληθυσμιακά .

Ο πληθυσμός ελαττώνεται  και θα ελαττωθεί ακόμα περισσότερο όσο κατά την διάρκεια των θερινών μηνών  δεν έρχονται στην αποικία γύρη και νέκταρ.  

Οι  πρώτες βροχές του φθινοπώρου θα φέρουν γύρες και νέκταρ στην αποικία και οι μέλισσες διαισθανόμενες τον ερχομό σε μικρό  διάστημα του χειμώνα , θα ενθαρρύνουν την βασίλισσα να γεννήσει εντατικά για ένα διάστημα προκειμένου να γεννηθούν νέες μέλισσες που θα οδηγήσουν την αποικία στους χειμερινούς μήνες και στην ερχόμενη άνοιξη. Οι μέλισσες που θα γεννηθούν την περίοδο αυτή είναι οι μακροβιότερες του έτους . Η έκταση του γόνου θα περιοριστεί στις κεντρικές κηρήθρες της αποικίας .  Η γονοφωλιά αρχίζει αν μετακινείτε προς τα επάνω καθώς οι μέλισσες τρώνε το αποθηκευμένο μέλι .

Τον χειμώνα , ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος η γέννα της βασίλισσας θα ελαττωθεί πολύ ή θα σταματήσει εντελώς κατά το πολύ κρύο διάστημα . Η δραστηριότητα της αποικίας θα περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα και θα επικεντρωθεί στην διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας στην γονοφωλιά ή αν αυτή δεν υπάρχει στην μελισσόσφαιρα . Οι μέλισσες καταναλώνουν αργά μέρος του αποθηκευμένου μελιού  και η γονοφωλιά ή η μελισσόσφαιρα μετακινείται ψηλότερα στο μήκος των κηρηθρών προς την κορυφή του κοιλώματος του δέντρου ή του βράχου . Ο αριθμός των μελισσών έχει μειωθεί κατά πολύ και μεγάλο μέρος των κηρηθρών πια μένει ακάλυπτο .  















Εκείνη την στιγμή του έτους , μια πεταλούδα φίλη της μέλισσας ( εχθρός του μελισσοκόμου ) ίσως κάνει την εμφάνισή της , ο κηρόσκορος. Ο κηρόσκορος θα εισέλθει στο κοίλωμα του δέντρου τρώγοντας τις ακάλυπτες από μέλισσες κηρήθρες , απαλλάσσοντας μερικώς την αποικία από αυτές.
Την άνοιξη η αποικία θα αντικαταστήσει της κηρήθρες που έχασε από τον κηρόσκορο με νέες καλοκτισμένες και υγιεινές κηρήθρες όπου θα γεννηθούν οι νέες μέλισσες.  

Κοντά στο τέλος του χειμώνα , όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν η μέρα κι η μέση ημερήσια  θερμοκρασία , κάνουν την εμφάνιση τους  οι πρώτες γύρες και το πρώτο νέκταρ , οι μέλισσες αρχίζουν να δραστηριοποιούνται και ο κύκλος της ζωής της αποικίας αρχίζει ξανά .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου