Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Γρήγορη περιγραφή της λειτουργίας μιας κυψέλης Warre


Η Διαχείριση της κυψέλης Warre είναι πολύ απλή και  ακολουθεί την φυσική τάση της μέλισσας να κτίζει την φωλιά της , τις κηρήθρες της  ,με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω.

Η διεύρυνση της αποικίας γίνεται με προσθήκη ορόφου κάτω από τους ήδη υπάρχοντες , έτσι η αποικία όταν νιώσει έτοιμη και δυνατή μετακινείτε όπως και στην φύση προς τα κάτω κτίζοντας νέες κηρήθρες .

Η βασίλισσα γεννά σε φρεσκοκτισμένη υγιεινή κηρήθρα νέες υγιείς μέλισσες , με την σύσταση του πληθυσμού (αγόρια – κορίτσια) να καθορίζεται από το μέγεθος των κελιών που οι εργάτριες έχτισαν ελεύθερα σύμφωνα με τις ανάγκες της αποικίας .

Όταν ο νέος όροφος που προσθέσαμε γεμίσει με μέλισσες και κτιστεί κατά το ήμισυ , προσθέτουμε νέο όροφο κάτω από αυτόν . Κατά την διάρκεια της άνοιξης προσθέτουμε ορόφους στην κυψέλη πριν ο προηγούμενος όροφος κτιστεί πλήρως για να αποτρέψουμε τον υπερπληθυσμό και την σμηνουργία .
Κατά την μετακίνηση της γονοφωλιάς προς τα κάτω σε φρεσκοκτισμένες κηρήθρες , οι επάνω όροφοι με τις περσινές κηρήθρες αρχίζουν να καλύπτονται με μέλι που συλλέγουν οι μέλισσες για την διατροφή τους και το αποθηκεύουν πάνω από την γονοφωλιά .

Η αποικία στο τέλος της άνοιξης και της ανάπτυξής της  μπορεί να καλύπτει 4 με 5 ορόφους . Την εποχή της κύριας νεκταροέκκρισης οι 2 με 3 από τους επάνω ορόφους θα γεμίσουν με μέλι , φυσικά ,  χωρίς την παρέμβαση του μελισσοκόμου ή την χρήση βασιλικού διαφράγματος .

 Ο μελισσοκόμος στο τέλος της νεκταροέκκρισης μπορεί να λάβει κάποιους από τους ορόφους που είναι γεμάτοι με μέλι από την κορυφή της κυψέλης αφήνοντας έναν τουλάχιστον όροφο με μέλι για τις ανάγκες της αποικίας το επόμενο διάστημα . 

Με λίγα λόγια:

 Ένας τρύγος ανά έτος στο τέλος της κύριας κύριας ανθοφορίας της περιοχής .

Η οροφή της κυψέλης δεν ανοίχτηκε και δεν εξήχθησαν πλαίσια από τους ορόφους της, άρα οι μέλισσες της αποικίας δεν αποσυντονίστηκαν , δεν μετεβλήθη η εσωτερική θερμοκρασία , δεν χάθηκαν έστω και πρόσχερα οι οσμές (φερομόνες) μέσα από την κυψέλη .

 Ο μελισσοκόμος δεν επενέβει στην ζωή της αποικίας πάρα μόνο κατά την προσθήκη ορόφων . Ο μελισσοκόμος είναι ξεκούραστος χωρίς να ξοδέψει χρήματα , αμειβόμενος με το πλεόνασμα μελιού της αποικίας και η αποικία των μελισσών συνέχισε το έργο της όπως ξέρει να κάνει αιώνες τώρα.

Η αποικία αφήνεται με αποθέματα τροφής να προετοιμαστεί για τον ερχομό του χειμώνα και μέχρι την επόμενη άνοιξη δεν θα την ενοχλήσει κανείς . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου