Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Κυψέλη μελισσών τύπου Warre


Η κυψέλη Warre  ( Γουορ όπως ο πόλεμος ) σχεδιάστηκε και αναπτύχτηκε στην Γαλλία από τον Abbe EMILE WARRE (1867 – 1951) στις αρχές του αιώνα μας .

Ο Γάλλος Ιερωμένος , παιδί μελισσοκομικής οικογένειας , μελέτησε περίπου δώδεκα τύπους κυψελών για πολλά χρόνια και κάποια στιγμή έφτασε να χειρίζεται τον συνολικό αριθμό των 300 κυψελών . Πειραματιζόμενος με διάφορους τύπους κυψελών κατέληξε στον σχεδιασμό της κυψέλης που σήμερα φέρει το όνομά του  αλλά ο ίδιος είχε ονομάσει «Κυψέλη του Λαού» για την απλή και οικονομική κατασκευή της , τον εύκολο χειρισμό της από τον μελισσοκόμο αλλά και γιατί ενώ ήταν πολύ κοντά στον φυσικό τρόπο ζωής της μέλισσας , ταυτόχρονα εξασφάλιζε και ένα πλεόνασμα μελιού για τον μελισσοκόμο.

Ο Warre έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Μελισσοκομία για όλους» στο οποίο περιγράφει την κυψέλη που σχεδίασε , τα πλεονεκτήματα της σε σχέση με άλλους τύπους κυψελών που δοκίμασε και τον τρόπο διαχείρισης της κυψέλης του από τον μελισσοκόμο . Η 12τη έκδοση του βιβλίου του (1948) είναι διαθέσιμη σε όλους στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα  www.warre.biobees.com  .
H κυψέλη αυτή έγινε περισσότερο γνωστή στον ευρύ κόσμο όταν ο Pat Cheney  κι ο David Heaf  μετέφρασαν το βιβλίο του στα Αγγλικά το 2007   http://www.users.callnetuk.com/~heaf/beekeeping_for_all.pdf 
O Warre  σχεδίασε μια κυψέλη που είναι εύκολο να κατασκευαστεί από τον κάθε ένα απλό άνθρωπο – αγρότη – υπάλληλο ή επιστήμονα , που απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο εργασίας από άλλους τύπους κυψελών , που θα μοιάζει με τον τρόπο που το σμήνος αναπτύσσεται στο κοίλωμα ενός δένδρου, που θα διατηρεί πιο υγιή σμήνη και είναι ιδανική για στατική  και φυσική μελισσοκομία   κυρίως από ερασιτέχνες μελισσοκόμους λάτρεις της μέλισσας .

Στον σχεδιασμό και την κατασκευή της  έφτασε παρατηρώντας την ζωή και την ανάπτυξη των φυσικών αποικιών μελισσών στα κοιλώματα των δένδρων ή των βράχων , γνωρίζοντας και σεβόμενος το ότι η μέλισσα υπάρχει στον πλανήτη εκατομμύρια χρόνια χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Η χρήση της κυψέλης Warre κανει την μελισσοκομία προσιτή στον κάθε έναν που θέλει να διατηρεί έναν μικρό αριθμό αποικιών μελισσών για την επικονίαση του κήπου του , την προσωπική του μερική ευχάριστη απασχόληση (χόμπι) και ταυτόχρονα την εξασφαλιση μιας ποσότητας μελιού για την οικογενεια του και τους φίλους του .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου